Vanellus spinosus
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
Hoplopterus spinosus
Είδος της Δυτ. Παλαιαρκτικής και της Αφροτροπικής ζώνης. Στην Δυτ. Παλαιαρκτική έχει κατακερματισμένη και ασυνεχή κατανομή από την Β.Α. Ελλάδα, μεχρι την Εγγύς Ανατολή και την Κοιλάδα του Νείλου, στην Αίγυπτο. Στην Ελλάδα το είδος φωλιάζει μόνον στην Θράκη.
Πολύ μικρός και τοπικός πληθυσμός, με αραιά κατανομή ουσιαστικά σε 2-3 υγροτόπους της Θράκης. Ευαίσθητο στην ενόχληση και ευάλωτο σε αλλοιώσεις του ενδιαιτήματος του . «Απειλούμενο» στο προηγούμενο Κοκκινο Βιβλιο, κρίνεται ως «Τρωτό» (VU D1+2)
Έγινε υποβιβασμός κατά 1 κατηγορία λόγω της σταθερότητας του πληθυσμού και του μεγάλου γειτονικού πληθυσμού της Τουρκίας, ο οποίος θα μπορούσε να αναπληρώσει μια ενδεχόμενη μείωση.
----------
Αναπαράγεται μόνον στην Θράκη, από τις Λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής (Δέλτα Νέστου) μέχρι το Δέλτα Έβρου στα ανατολικά. Κατά την μετανάστευση απαντάται και σε άλλες περιοχές, κυρίως σε νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος, Λέσβος, Ανατ. Κρήτη κ.α.) και σπανιότερα αλλού (Handrinos & Akriotis, 1997).
Αναπαράγεται μόνον στην Θράκη, από τις Λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής (Δέλτα Νέστου) μέχρι το Δέλτα Έβρου στα ανατολικά. Κατά την μετανάστευση απαντάται και σε άλλες περιοχές, κυρίως σε νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος, Λέσβος, Ανατ. Κρήτη κ.α.) και σπανιότερα αλλού (Handrinos & Akriotis, 1997).
Μεταναστευτικό είδος, τα πρώτα πουλιά φτάνουν στην Ελλάδα από τα μέσα Μάρτη. Στην Ελλάδα το είδος αναπαράγεται σε εποχιακά έλη και λιμνούλες που κατακλύζονται από γλυκό ή αλμυρό νερό, σε αλμυρόβαλτους, αλίπεδα, όχθες λιμνοθαλασσών και αμμώδεις ακτές. (Handrinos & Akriotis, 1997, Makrigianni et al., 2008).
Η κυριότερες απειλές στο Δέλτα Έβρου είναι ο ανεξέλεγκτος κατακλυσμός από νερά των σημείων φωλεοποίησης, η καταστροφή των φωλιών από τα διερχόμενα βοοειδή (ελεύθερη βόσκηση) και η ξηρασία (Makrigianni et al., 2008). Στην νησιώτικη Ελλάδα, κατά την μετανάστευση, πιθανόν είναι αντικείμενο λαθροθηρίας.
Άλλη
Το είδος απειλείται από τον ανεξέλεγκτο κατακλυσμό των σημείων φωλεοποίησης. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ξηρασίας η Τοπική Οργάνωση Εγγύων Βελτιώσεων κατακλύζει τις περιοχές φωλεοποίησης με νερό από τον ποταμό Έβρο, ανάλογα με τις ανάγκες των ντόπιων χρηστών (κτηνοτρόφων, αγροτών, κ.ά.) με προφορική συννενόηση. Πολλές φωλιές καταστρέφονται επίσης από την ανεξέλεγκτη βόσκηση βοειδών.
Οδηγία 79/409, Παρ. Ι
Σύμβαση Βέρνης, Παρ. ΙΙ
Σύμβαση Βόννης, Παρ. ΙΙ
Ολόκληρος ο αναπαραγόμενος στην ΕλλΆδα πληθυσμός απαντάται σε περιοχές του δικτύου ΖΕΠ / Natura 2000.
----------
- Makrigianni, Eleni, Sgardelis, Stefanos, Poirazidis Konstantinos and Athanasiadis, Andreas (2008) Breeding biology and nesting site selection of the spur - winged plover Hoplopterus spinosus in the Evros Delta, NE Greece, Journal of Natural History, 42:5, 333 - 344.
- Ελένη Μακρυγιάννη, προσ. επικ.
4. Υγρότοποι (εσωτερικοί)
4.1. Ποτάμια/Ρυάκια μόνιμης ροής [περιλαμβάνονται οι καταρράκτες] = 2
4.6. Εποχιακές/περιοδικές λίμνες [άνω των 80 στρεμμάτων] = 2
4.8. Εποχιακά/περιοδικά τέλματα και λιμνούλες (pools) με γλυκό νερό, υγρά λιβάδια [κάτω των 80 στρεμμάτων] = 2
4.15. Εποχιακές/περιοδικές αλμυρές, υφάλμυρες ή αλκαλικές λίμνες και πεδία = 1
4.16. Μόνιμα αλμυρά, υφάλμυρα ή αλκαλικά έλη και λιμνούλες (ponds) = 1
4.17. Εποχιακά/περιοδικά υφάλμυρα ή αλκαλικά έλη και λιμνούλες (pools) = 1
8. Ακτές
8.3. Εκβολές ποταμών = 1
8.4. Περιοδικά κατακλυζόμενες ιλυώδεις και αμμώδεις περιοχές και αλίπεδα χωρίς βλάστηση = 1
8.5. Περιοδικά κατακλυζόμενα έλη [περιλαμβάνει αλμυρόβαλτους] = 1
8.6. Παράκτιες υφάλμυρες/αλμυρές λιμνοθάλασσες με τουλάχιστον μια ένωση με τη θάλασσα = 1
10. Τεχνητά - υδρόβια
10.4. Τηγάνια αλυκών, αλυκές = 2