ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
------------
Το φοινικόπτερο αν και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζει διάσπαρτη κατανομή που περιλαμβάνει την Ευρώπη, την βόρεια, ανατολική και νότιο Αφρική, την νοτιοανατολική Ασία, την Καραϊβική και τα νησιά Γκαλαπάγκος. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιορίζεται στην περιοχή της Μεσογείου με αναπαραγόμενους πληθυσμούς στο Μαρόκο, την Τυνησία, την Ισπανία, νότιο Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Τουρκία φτάνοντας με μεμονωμένες αποικίες μέχρι το Ιράκ, το Ιράν και την νότιο Κασπία θάλασσα. Στην Ελλάδα απαντάται κυρίως στους μεγάλους υγροτόπους της Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε ορισμένα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως την Λέσβο, την Σάμο και την Κώ.
Το μέγεθος του πληθυσμού και η αυξητική του τάση σε όλη την ζώνη κατανομής του στην Ευρώπη.
Πληθυσμιακό μέγεθος
Υγρότοποι ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
5,800-11,200 άτομα
To είδος ενδημεί κυρίως σε υγροτόπους με ρηχά (1m βάθος) ευτροφικά νερά όπως αλμυροβαλτους και αλίπεδα και αλκαλικές λίμνες (PH= 11) ή αλυκές. Ωστόσο παρατηρείται (αν και μικρότερο βαθμό) σε λιμνοδεξαμενές και οικοσυστήματα γλυκού νερού. Φωλιάζει στο έδαφος κτίζοντας μικρές υπερυψωμένες φωλιές που μοιάζουν με νησίδες και είναι κατασκευασμένες από άμμο και λάσπη. Τρέφεται κυρίως με υδρόβια ασπόνδυλα (καρκινοειδή, μαλάκια, έντομα) και μικροοργανισμούς (διάτομα, φύκη) τα οποία συλλαμβάνει φιλτράροντας την λάσπη, καθώς και μικρά ψάρια και υδροχαρή φυτά.
Απειλείται κυρίως από την καταστροφή και την υποβάθμιση των υγροτόπων κυρίως λόγω της αστικοποίηση και της ανάπτυξης το τουρισμού σε παράκτιες περιοχές αλλά και την χημική ρύπανση λόγω αποβλήτων και φυτοφαρμάκων.
Το Φοινικόπτερο έχει καταχωρηθεί στο παράρτημα Ι της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πουλιά EC/79/409 και το Παράρτημα ΙΙ στην συνθήκη της Βέρνης για την διατήρηση της άγριας ζωής και των βιοτόπων καθώς και στην συμφωνία της Βόννης για τα μεταναστευτικά είδη.
---------
BIRDLIFE INTERNATIONAL, 2004. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. BirdLife Conservation series No. 12. BirdLife International. Cambridge.
DELESTRADE, Α. 1998. Breeding and distribution of the populaiton of Cough Pyrrhocorax p. docilis in Aegean Islands and Crete. Unpublished report to NHMC, Un. Of Crete.
HANDRINOS, G. & AKRIOTIS, T. 1997. The Birds of Greece. Helm Publishers. London.
TUCKER, G.M. & HEATH, M.F. 1994. Birds in Europe: their conservation status. BirdLife Conservation Series no 3. BirdLife International. Cambridge.
1. Δάση
1.4. Εύκρατα Δάση
1.4.1. Θερμόβια Κωνοφόρα (χαλέπιος, τραχεία, κυπαρίσσια, άρκευθοι κλπ) = 2
1.4.2 Φυλλοβόλα Πλατύφυλλα = 1
2. Θαμνώνες
2.3. Αείφυλλα – Σκληρόφυλλα (Πρινώνες) = 2
3. Λιβάδια
3.4.3. Φυσικά ξέφωτα = 2
4. Υγρότοποι (εσωτερικοί)
4.7. Μόνιμα τέλματα και λιμνούλες (pools) με γλυκό νερό [κάτω των 80 στρεμμάτων] = 2
4.8. Εποχιακά/περιοδικά τέλματα και λιμνούλες (pools) με γλυκό νερό, υγρά λιβάδια [κάτω των 80 στρεμμάτων] = 2
4.13. Μόνιμα εσωτερικά δελταϊκά συστήματα = 2
4.15. Εποχιακές/περιοδικές αλμυρές, υφάλμυρες ή αλκαλικές λίμνες και πεδία = 1
4.17. Εποχιακά/περιοδικά υφάλμυρα ή αλκαλικά έλη και λιμνούλες (pools) = 1
10. Τεχνητά - υδρόβια
10.1. Ταμιευτήρες νερού (άνω των 80 στρεμμάτων) = 9
10.4. Τηγάνια αλυκών, αλυκές = 1