Sylvia ruppeli

Taxonomic name: 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ

1α. Επιστημονικό όνομα: 
Sylvia ruppeli Temminck, 1823
1β. Συνώνυμα: 

Sylvia rueppelli Temminck, 1823

1γ. Ελληνικό κοινό όνομα: 
Αιγαιοτσιροβάκος
1δ. Αγγλικό κοινό όνομα: 
Rüppell's Warbler
2α. Τάξη: 
Passeriformes
2β. Οικογένεια: 
Sylviidae
3i. Εξάπλωση: 

Το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού αναπαράγεται σε Ελλάδα και Τουρκία (μερικοί και στη ΒΔ Συρία). Και στις δύο χώρες προτιμά τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα κοντά στα νότιες ακτές και τα νησιά. Στην Ελλάδα αναπαράγεται σε διάσπαρτες θέσεις σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη. Μικρότεροι πληθυσμοί σε Ιόνιο, Θεσσαλία, Β.-Α. Αιγαίο. Έχει χαρακτηριστικά ασυνεχή κατανομή, απουσιάζει από πολλές φαινομενικά κατάλληλες περιοχές. Προτιμά αραιούς θαμνώνες χαμηλού και μέσου υψομέτρου με πουρνάρια, άρκευθους, ασπάλαθους κ.λπ. Μεταναστευτικό διαχειμάζει στην Ανατολική Αφρική. Επιστρέφει στην Ελλάδα αρχές Μαρτίου, αναχωρεί αργά τον Αύγουστο. Αρκετά διαδεδομένος κατά τη μετανάστευση στα νησιά και τη νότια Ελλάδα.

3α. Κατηγορία κινδύνου: 
Σχεδόν Απειλούμενα (NT)
3β. Κριτήρια: 
C1
3βi. Κριτήρια (λίστα): 
4. Αιτιολόγηση της αξιολόγησης: 

Ο ελληνικός πληθυσμός εκτιμάται από 3.000 – 10.000 ζεύγη. Το είδος αναπαράγεται μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία (με έναν πολύ μικρό πληθυσμό στη ΒΔ Συρία). Οι εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο πληθυσμό κυμαίνονται από 300.000 έως 600.000 ζεύγη λόγω του πολύ μεγάλου πληθυσμού της Τουρκίας. Συνεπώς, ο ελληνικός πληθυσμός κυμαίνεται από 1 έως 0,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις του τουρκικού πληθυσμού. Το 2000 η εκτίμηση ήταν από 8000 έως 20.000 ζεύγη (κάτι που ανέβαζε το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού από το 16 έως το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού). Για το λόγο αυτό, και για το γεγονός του μικρού πληθυσμού στην Ελλάδα και της πολύ μικρής παγκόσμιας κατανομής, είναι σκόπιμο να διατηρηθεί η κατηγορία Σχεδόν Απειλούμενο μολονότι η διεθνής κατηγορία είναι Ασφαλές και η οποία θα συνηγορούσε υπέρ της ελάττωσης του βαθμού απειλής.

5. Λόγοι αλλαγής από προηγούμενη αξιολόγηση: 
6. Πληθυσμιακές τάσεις: 
7. Ημερομηνία αξιολόγησης: 
25 8 08
8α. Αξιολογητές: 
Γ. Κατσαδωράκης, Κ. Παπακωνσταντίνου
8β. Ελεγκτές: 
Γ. Κατσαδωράκης, Κ. Παπακωνσταντίνου
9. Αιτιολόγηση - 9α. Ταξινόμηση: 

-----------

9β. Γεωγραφική εξάπλωση: 

Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Νησιά Ν. και Α. Αιγαίου, Κρήτη.

9γ. Πληθυσμός: 

Εκτιμάται σε 3.000 έως 10.000 ζευγάρια αλλά καμία μέτρηση δεν έχει γίνει.

9δi. Ενδιαίτημα και οικολογία (κείμενο): 

Ο Αιαγοτριροβάκος στην Ελλάδα φωλιάζει σε θαμνότοπους και χαμηλή μακία  δένδρα, σε χαμηλά κυρίως υψόμετρα (1.1.1., και 2.3) Ωστόσο δεν είναι γνωστές οι ακριβείς προτιμήσεις του και φαίνεται να απουσιάζει από πολλές περιοχές φαινομενικά ίδιες με εκείνες στις οποίες απαντά αλλού.

9εi. Απειλές (κείμενο): 

Κυρίως απώλεια και υποβάθμιση βιοτόπων.

9στ. Kαθεστώς προστασίας: 

Προστατεύεται σε διεθνές επίπεδο (Παρ. Ι της 79/409/ΕΕ, ΙΙ της Σύμβασης Βέρνης, ΙΙ της Σύμβασης Βόννης). Μικρό μέρος του Ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται σε περιοχές Natura 2000.

9ζ. Χρήση: 

----------

10. Βιβλιογραφία: 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Αδημοσίευτα στοιχεία.

Χανδρινός, Γ. 1992.  Το Κόκκινο Βιβλίο των απειλουμένων Σπονδυλοζώων. Πουλιά. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Αθήνα.

Handrinos, G. & Akriotis, T. 1997. The Birds of Greece. Helm.

Tucker, G.M. & Evans, M.I. 1997. Habitats for Birds in Europe. BirdLife Conservation Series No. 6. BirdLife International.

A. Ενδιαίτημα (Βαθμολογία: 1 = κύριο ενδιαίτημα, 2 = δευτερογενές ενδιαίτημα, 9 = πιθανά κατάλληλο ενδιαίτημα): 

1. Δάση

1.1. Εύκρατα Δάση

1.1.1. Θερμόβια Κωνοφόρα (χαλέπιος, τραχεία, κυπαρίσσια, άρκευθοι κλπ) = 1

2. Θαμνώνες

2.1. Φρύγανα = 9

2.2. Αείφυλλα – Πλατύφυλλα = 2

2.3. Αείφυλλα – Σκληρόφυλλα (Πρινώνες) = 1

9. Τεχνητά – Χερσαία

9.4. Αστικοί Κήποι = 9

9.5. Αστικές περιοχές και πάρκα = 9

Β. Βασικές απειλές (μελλοντική): 
Bii. Δράσεις διαχείρισης (απαιτούνται): 
Biii. Δράσεις (Άλλη): 

3.10: Ακριβής εκτίμηση των αναγκών του είδους σε ενδιαίτημα και διερεύνηση πιθανής σχέσης ανταγωνισμού με Sylvia melanocephala.

Sun, 2020-04-05 19:15 -- Anna
Scratchpads developed and conceived by (alphabetical): Ed Baker, Katherine Bouton Alice Heaton Dimitris Koureas, Laurence Livermore, Dave Roberts, Simon Rycroft, Ben Scott, Vince Smith