ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
-------------
Είδος με ευρεία κατανομή, κυρίως στην Δ. Παλαιαρκτική φτάνοντας, ανατολικά, μέχρι το Καζακστάν και την ΝΔ Σιβηρία. Έχει εισαχθεί στην Β. Αμερική.Στην Ελλάδα απαντάται σήμερα στην Μακεδονία ( κυρίως στην Κεντρική), με μικρούς, απομονωμένους και συνεχώς μειούμενους πληθυσμούς στην Θράκη και την Β.Δ. Θεσσαλία.
Τα τελευταία 50 χρόνια εμφανίζει δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της και της γεωγραφικής της εξάπλωσης στην Ελλάδα. Απειλείται από αλλαγές των ενδιαιτημάτων της ( εντατικοποίηση της γεωργίας, καταστροφή φυτοφραχτών, φυτοφάρμακα κ.α.), λαθροθηρία κ.α. Κρίνεται ως «Κινδυνεύον» (EN A2cd).
-------------
Είδος με πολύ ευρύτερη κατανομή από την σημερινή: μέχρι τα προπολεμικά χρόνια υπήρχε σε όλες σχεδόν τις πεδινές-ημιπεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, νότια μέχρι την Βοιωτία. Ο σημερινός πληθυσμός είναι κατακερματισμένος σε λίγες σχετικά θέσεις, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (Ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς), την Δυτ. Μακεδονία και την Α. Μακεδονία / Θράκη (Handrinos & Akriotis, 1997).
Δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση. Ο πληθυσμός της εκτιμάται σήμερα σε 2500-4000 ζευγ. (BirdLife International, 2004), η πλειονότητα των οποίων απαντάται στους Ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Τυπικό είδος των πεδινών - ημιπεδινών εκτάσεων, απαντάται ιδιαίτερα σε χερσολίβαδα ή καλλιεργούμενες περιοχές με αφθονία φυτοφραχτών, θαμνοσυστάδων ή δεντροσυστάδων. Συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα (< 300μ.), αλλά μικρός πληθυσμός της έχει καταγραφεί και στο Όρος Γράμμος, στα 1000-1100μ. (Thomaides & Papageorgiou, 1992, Handrinos & Akriotis, 1997)
Η πληθυσμιακή και γεωγραφική του συρρίκνωση οφείλεται ιδιαίτερα στις αλλαγές των καλλιεργητικών πρακτικών τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες (αναδααμοί / καταστροφή φυτοφραχτών, εκμηχάνηση-εντατικοποίηση της γεωργίας, φυτοφάρμακα κ.α.), στο έντονο κυνήγι (παλαιότερα) και στην λαθροθηρία.
Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, Παρ. ΙΙ/1.
Σύμβαση Βέρνης, Παρ. ΙΙΙ.
Ορισμένες μόνον από τις περιοχές εξάπλωσης της ανήκουν σε ΖΕΠ/ Natura 2000.
--------------
-------------
3. Λιβάδια
3.1 Εύκρατα λιβάδια
3.1.1. Χορτολίβαδα = 1
3.1.2. Υπαλπικά και αλπικά λιβάδια = 2
3.1.5. Χέρσα εδάφη = 1
9. Τεχνητά – Χερσαία
9.1. Καλλιέργειες (δημητριακά, ορυζώνες, κλπ) = 1
9.2. Βοσκότοποι που διαχειρίζονται, φυτεύονται ή λιπαίνονται = 1