ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
A. hermonensis, A. iconicus ή A. fulvipectus.
Το είδος A. witherbyi παρουσιάζει εκτεταμένη γεωγραφική εξάπλωση στη Μέση Ανατολή, από την Τουρκία μέχρι το Ιράν, και από το Ισραήλ μέχρι την Ουκρανία. Η Ελλάδα αποτελεί το δυτικότερο άκρο της γεωγραφικής εξάπλωσης του είδους, καθώς έχει καταγραφεί στη Ρόδο. Πιθανολογείται η ύπαρξή του και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε ζωογεωγραφική σύνδεση με την Ανατολία, καθώς έχει καταγραφεί και στην Τένεδο.
Το είδος Apodemus witherbyi έχει καταγραφεί μόνο από δύο περιοχές της Ρόδου (Κάμειρος και Κατταβιά). Πρόκειται για είδος ανατολικής ζωογεωγραφικής προέλευσης που αποίκησε την Ρόδο από την Ανατολία.
Οι πληθυσμοί του είδους Apodemus witherbyi αναφέρονταν στο παρελθόν ως A. hermonensis, A. iconicus ή A. fulvipectus. Η ονοματολογία του είδους δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, καθώς οι παραπάνω ονομασίες θεωρούνται είτε συνώνυμα είτε διακριτά αδελφά είδη. Θεωρείται στενά συγγενικό με το A. sylvaticus.
Το είδος Apodemus witherbyi έχει καταγραφεί μόνο από δύο περιοχές της Ρόδου (Κάμειρος και Κατταβιά).
-----------
Οι περιοχές που συλλέχθηκαν τα άτομα του είδους Apodemus witherbyi χαρακτηρίζονται από φρυγανώδη και μακκία βλάστηση.
Η έντονη τουριστική ανάπτυξη, η αστική επέκταση και οι πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τη θήρευση από οικόσιτα ζώα, καθώς και τον ανταγωνισμό με κοινά συγγενικά είδη (κυρίως από τα γένη Mus και Rattus) αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για τους μάλλον μικρούς νησιωτικούς πληθυσμούς.
Η τοποθεσία ‘Κάμειρος’ βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής ‘Ακραμύτης, Αρμενιστής, Ατάβυρος’ (GR4210005), του δικτύου Natura 2000.
Το τάξον δεν χρησιμοποιείται τοπικά, εθνικά ή διεθνώς.
Krystufek, B., Mojetic Francky, B., 2005. Mt. Hermon field mouse Apodemus iconicus is a member of the European mammal fauna. Folia Zool., 54 (1-2) : 69-74.
Musser, G. G. and Carleton, M. D., 2005, Superfamily Muroidea, Mammal Species of the World, 3rd ed, D. E. Wilson and D. M. Reeder (eds), 894-1531, Johns Hopkins University Press, Baltimore.
2. Θαμνώνες
2.1. Φρύγανα = 1