Dryocopus martius
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
-------------
Σε όλη την Παλαιαρκτική, πρακτικά πάνω από τον 35ο παράλληλο και από την Iσπανία ως την Κίνα και την Ιαπωνία (Cramp 1985). Στην Ελλάδα σε: Θράκη-Κ. & Α. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια,(μόνο σε Κεφαλονιά), Στερεά Ελλάδα (Handrinos & Akriotis 1997).
Γενικώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα πληθυσμιακά στοιχεία. Γενικώς έχει αρκετά εκτεταμένη εξάπλωση αλλά με αραιούς πληθυσμούς. Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις για μείωση. Δεν ικανοποιούνται κριτήρια απειλής, ούτε και μερικώς. Θα μπορούσε βεβαίως να ταξινομηθεί και ως Least Concern και ως Data Deficient. Δεν είχε χαρακτηριστεί απειλούμενο στο προηγούμενο Κόκκινο Βιβλίο (Handrinos 1992).
-----------
-----------
Γενικώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα πληθυσμιακά στοιχεία. Γενικώς έχει αρκετά εκτεταμένη εξάπλωση αλλά με αραιούς πληθυσμούς. Άγνωστος αλλά μάλλον σταθερός πληθυσμός στην Ελλάδα (Handrinos & Akriotis 1997). Το BirdLife (2004) κάνει αναφορά σε 1000-2000 pairs.
Απαντάται σε ώριμα και εκτεταμένα δάση τόσο κωνοφόρων όσο και πλατυφύλλων αλλά και μικτά, γενικά σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα, πάνω από 800 μέτρα (Handrinos & Akriotis 1997).
Όπως όλοι οι δρυοκολάπτες απειλείται από την αλλαγή του ενδιαιτήματός του, δηλαδή των φυσικών δασών. Οι αποψιλωτικές υλοτομίες και όλες οι δασοπνικοί χειρισμοί που μετατρέπουν τα δάση σε ομήλικες συστάδες, απομακρύνουν τα άρρωστα και πεσμένα και νεκρά δέντρα και προωθούν την μονοκαλλιέργεια δεν τον ευνοούν.
------------
------------
BirdLife International (2004) Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. Cambridge, UK: BirdLife International. (BirdLife Conservation Series No. 12).
Handrinos, G. and Akriotis, T. 1997. The birds of Greece. Christopher Helm, A&C Black, London.
Handrinos, G. (compiler). 1992. Birds, pages 123-244, in: Karandeinos, M. and Legakis, A. (eds). 1992. The Red Data Book of Threatened Vertebrates of Greece. WWF Greece, Athens.
Cramp, S. 1985. The Birds of the Western Palearctic. Vol IV. Oxford University Press, Oxford.
1. Δάση
1.1. Εύκρατα Δάση
1.1.2 Φυλλοβόλα Πλατύφυλλα = 1
1.1.2.1. Ξηρόφιλλα φυλλοβόλα (Quercion confertae) = 1
1.1.2.2. Ostryo-Carpinion = 2
1.1.3. Ψυχρόβια Κωνοφόρα (ελάτη, μαύρη πεύκη κλπ) = 1