Dendrocopos leucotos
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
---------
Απαντάται σε ολόκληρη την Παλαιαρκτική ζώνη, από τα Πυρηναία μέχρι την Ιαπωνία (Cramp 1985). Τον Λευκονώτη Δρυοκολάπτη τον συναντάμε σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη εκτός από τα Βρετανικά νησιά. Είναι κοινός κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα τον συναντάμε σε ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Ελλάδας από την Πελοπόννησο μέχρι και τα βουνά της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα υψόμετρο από τα 800 μέχρι και τα 1500μ. Υπάρχει πληροφορία για παρουσία του είδους στον εθνικό δρυμό της Κεφαλονιάς (Handrinos, G. & Akriotis, T. 1997).
Θράκη-Κ. & Α. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους εκτιμάται σε 180.000 - 550.000 ζευγάρια, με 500-2000 ζευγάρια στην Ελλάδα. Επομένως, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ενδημούν λίγο περισσότερα από 1000 ώριμα άτομα και έτσι δεν πληρείται οριακά το πληθυσμιακό κριτήριο D. Για το λόγο αυτό, το είδος χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο (ΝΤ). Στο προηγούμενο ΚΒ κατατασσόταν ως R (Rare) μια κατηγορία που δεν υπάρχει πλέον. Η πιο κοντινή της κατηγορία είναι πλέον η NT.
-----------
Τον Λευκονώτη Δρυοκολάπτη με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία τον συναντάμε σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Δεν έχει προηγηθεί κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την πραγματική του κατανομή. Στην Πελοπόννησο η κατανομή του πρέπει να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναφέρεται στην βιβλιογραφία ενώ αμφισβητείται και η παρουσία του στον Εθνικό Δρυμό της Κεφαλλονιάς.
Υπολογίζεται σε 500-2000 άτομα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα στις περιοχές που αναφέρεται η παρουσία του είδους, Tucker & Evans 1997.
Αναφέρεται σε περιοχές που κυριαρχούν ώριμα πευκοδάση. Το κύριο χαρακτηριστικό των δασών που προτιμά ο Λευκονώτης, είναι τα πυκνά δάση που αποτελούνται κυρίως από νεκρά αλλά και μεγάλης ηλικίας δέντρα (Handrinos & Akriotis 1997).
Οι δασοπονική διαχείριση που απομακρύνει όλα τα παλιά, σάπια και κατακείμενα δέντρα μάλλον αποτελεί απειλή για το είδος αυτό.
Προστατεύεται σε διεθνές (Παρ. Ι της 79/409/ΕΕ, ΙΙ της Σύμβασης Βέρνης, ΙΙ της Σύμβασης Βόννης) και ελληνικό επίπεδο (απόφαση 414985/1985 ΥΠΓΑΤ) (Χανδρινός 1992, Tucker & Evans 1997).
-----------
Χανδρινός, Γ. 1992. Το Κόκκινο Βιβλίο των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Handrinos, G. & Akriotis, T. 1997. The Birds of Greece. Helm.
Tucker, G.M. & Evans, M.I. 1997. Habitats for Birds in Europe. BirdLife Conservation Series No. 6. BirdLife International.
Cramp, S. 1985. The Birds of the Western Palearctic Vol IV. Oxford Univeristy Press, Oxford, UK.
1. Δάση
1.1. Εύκρατα Δάση
1.1.3. Ψυχρόβια Κωνοφόρα (ελάτη, μαύρη πεύκη κλπ) = 1