ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
-----------
Στην Ελλάδα έρχεται την άνοιξη και αναπαράγεται σε πολλούς παράκτιους υγροτόπους στη Μακεδονία (Δέλτα Αξιού, Γαλλλικού, Αλιάκμονα) και Θράκη (δέλτα Έβρου) καθώς και στη δυτική Ελλάδα (Αμβρακικός, Μεσολόγγι, δυτικές ακτές Πελοποννήσου), νησιά του Ιονίου καθώς και σε υγροτόπους ορισμένων μεγάλων νησιών του Αιγαίου.
Αν και δεν είναι γνωστή η τάση του πληθυσμού του είδους αλλά εκτιμάται ότι ο αναπαραγόμενος πληθυσμός μειώνεται κυρίως εξαιτίας των καταστροφών των αποικιών των γλαρονιών που παρατηρούνται συχνά τα τελευταία έτη στο δέλτα Έβρου, στο δέλτα Αξιού και σε άλλες περιοχές.
-----------
Το Νανογλάρονο αναπαράγεται πολλούς υγροτόπους στη βόρεια και δυτική Ελλάδα. Σχηματίζει συνήθως αποικίες με άλλα είδη γλαρονιών.
Μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής μεταναστεύει προς την Αφρική όπου διαχειμάζει. Κατά τις μεταναστευτικές περιόδους παρατηρείται σε πολλούς παράκτιους κυρίωβς υγροτόπους σε πολλές περιοχές αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους εκτιμάται ότι είναι 1500-2000 ζευγάρια. Δεν έχουν όμως πραγματοποιηθεί συστηματικές καταγραφές των αποικιών εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα σε πολλούς υγροτόπους. Εκτιμάται ότι μειώνεται ο αναπαραγόμενος πληθυσμός.
Είναι τυπικό είδος των ακτών της θάλασσας (πολύ σπάνια παρατηρείται σε εσωτερικούς υγροτόπους).
Φωλιάζει σε αμμώδεις ακτές, συνήθως αμμονησίδες, σε ανοιχτές περιοχές με αραιή ή χωρίς βλάστηση. Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά ψάρια.
Οι επέκταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όπως οι δραστηριότητες αναψυχής στις ακτές είναι μια από τις κυριότερες απειλές του είδους κατά την αναπαραγωγική περίοδο.
Η ρύπανση των ακτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το είδος μέσω του περιορισμού της ποσότητας της τροφής του (ψάρια).
Η αύξηση του αριθμού των Ασημόγλαρων (Larus michahelis) που συχνά θηρεύουν τα αβγά ή τους νεοσσούς των γλαρονιών ενδεχομένως αποτελεί απειλή για το Νανογλάρονο.
Η διάβρωση των αμμονησίδων και των αμμωδών ακτών αποτελεί απειλή για το είδος δεδομένου ότι περιορίζονται οι πιθανές θέσεις αναπαραγωγής. Η διάβρωση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος πολλών ποταμών της χώρας μας που προκαλείται κυρίως από τις κατασκευές των φραγμάτων που περιορίζουν την ποσότητα των φερτών υλών των ποταμών που απολήγει στη θάλασσα.
Το Νανογλάρονο περιλαμβάνεται στο:
1. Κοινοτική Οδηγία 79/409 «για την προστασίας των πουλιών και των βιοτόπων τους», Παράρτημα Ι
2. Σύμβαση της Βέρνης, παράρτημα ΙΙ.
Οι περισσότερες περιοχές όπου το είδος φωλιάζει είναι προστατευόμενες και περιλαμβάνονται στους υγροτόπους Ramsar, στο Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» και είναι Ζώνες Ειδικής Προστασίας.
Καμία
Birdlife International. 2004. Birds in Europe – Population estimates, trends and conservation status. Birdlife International Conservation Series No 12.
Handrinos G. and T. Akriotis. 1997. The birds of Greece. C. Helm, A & C Black, London.
7. Θαλάσσια
7.2. Ρηχά νερά [συνήθως με βάθος μικρότερο των 6μ στην άμπωτη, περιλαμβάνει κόλπους και στενά] = 1
8. Ακτές
8.2. Χαλικώδεις και αμμώδεις παραλίες [περιλαμβάνει αμμολουρίδες, αμμονησίδες, θίνες] = 1
8.3. Εκβολές ποταμών = 1
8.4. Περιοδικά κατακλυζόμενες ιλυώδεις και αμμώδεις περιοχές και αλίπεδα χωρίς βλάστηση = 1
8.5. Περιοδικά κατακλυζόμενα έλη [περιλαμβάνει αλμυρόβαλτους] = 1
8.6. Παράκτιες υφάλμυρες/αλμυρές λιμνοθάλασσες με τουλάχιστον μια ένωση με τη θάλασσα = 1
8.7. Παράκτιες λιμνοθάλασσες γλυκού νερού και λιμνοθάλασσες γλυκού νερού σε δέλτα = 1
10. Τεχνητά - υδρόβια
10.4. Τηγάνια αλυκών, αλυκές = 2
10.7. Αρδευόμενες εκτάσεις [περιλαμβάνει αρδευτικά κανάλια και ορυζώνες] = 2
10.9. Εγκιβωτισμοί και Αποστραγγιστικά κανάλια, τάφροι = 9