ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
----------
Πολυτυπικό είδος, με 4 ομάδες υποειδών σε ολόκληρη την Παλαιαρκτική. Εχει υποστεί έντονη επιμειξία και έχει εισαχθεί σε πολλές χώρες και ζωογεωγραφικές περιοχές (Β. Αμερική κ.α.).Το ονομαστικό είδος P. c.colchicus διατηρεί σήμερα, μικρούς και απομονωμένους πληθυσμούς στην Αρμενία, Γεωργία, Βουλγαρία και Ελλάδα, όπου απαντάται πλέον μόνο στο Δέλτα Νέστου.
Διατηρεί, πλέον, πολύ μικρό και συνεχώς μειούμενο πληθυσμό στην Ελλάδα, σε μία μόνο θέση (Δέλτα Νέστου). Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την βιολογία-οικολογία του. Απειλείται από αλλοιώσεις του ενδιαιτήματος του, λαθροθηρία, υβριδισμό κ.α. Θεωρείται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» (CR A2cde, C2aii).
-----------
Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. είχε πολύ ευρύτερη γεωγραφική κατανομή στην Ελλάδα, φτάνοντας νότια μέχρι την Αιτωλ/νία, την Αττική, την Ευβοια κ.α. Ο μοναδικός του φυσικός πληθυσμός σήμερα απαντάται μόνον στο Δέλτα Νέστου (Handrinos & Akriotis, 1997)
Δεν υπάρχουν πλήρεις και αξιόπιστες καταγραφές, αλλά σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση (2003-2005) ο σημερινός πληθυσμός του, στο Δέλτα Νέστου, ανέρχεται σε 100-200 αναπαραγόμενα άτομα (Σώκος & Μπίρτσας, 2005).
Προτιμά πεδινές / ημιπεδινές περιοχές, συνήθως με υψόμετρο <500μ. και, κυρίως, κοιλάδες με υδροχαρή δάση και δενδροσυστάδες με πλούσιο και πυκνό υπόροφο που γειτνιάζουν με καλλιεργούμενες εκτάσεις και ξέφωτα.
Διατηρεί πλέον πολύ μικρό πληθυσμό, σε μία μόνον θέση περιορισμένης έκτασης, γεγονός που καθιστά το είδος πολύ ευάλωτο. Απειλείται από αλλοιώσεις του ενδιαιτήματος του, υβριδισμό, λαθροθηρία κ.α.
Άλλη = 1) Λαθροθηρία
Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, Παρ. ΙΙ/1, ΙΙΙ/1
Η μοναδική περιοχή όπου ζεί το είδος, ανήκει ήδη στο δίκτυο ΖΕΠ / Natura 2000.
---------
----------
1. Δάση
1.1. Εύκρατα Δάση
1.1.2 Φυλλοβόλα Πλατύφυλλα = 2
1.1.4. Παραποτάμια δάση = 1
3. Λιβάδια
3.1 Εύκρατα λιβάδια
3.1.1. Χορτολίβαδα = 2
3.1.3. Φυσικά ξέφωτα = 2
9. Τεχνητά – Χερσαία
9.1. Καλλιέργειες (δημητριακά, ορυζώνες, κλπ) = 2