Macrothele cretica
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
---------
Ενδημικό Κρήτης.
Το συγκεκριμένο είδος έχει αναφερθεί επισήμως μόνο από μία τοποθεσία της Κρήτης, στα 1000μ υψόμετρο, στο οροπέδιο του Ομαλού Χανίων. Η περιοχή δέχεται επιδράσεις ανθρώπινης δραστηριότητας (τουριστική αξιοποίηση και υπερβόσκηση) και επομένως το φυσικό τοπίο υποβαθμίζεται συνεχώς.
Στις έρευνες που κατά καιρούς γίνονται στο νησί, το συγκεκριμένο είδος έχει ξαναεντοπιστεί σε ακόμα έξη περιοχές της δυτικής Κρήτης (Ν. Χανίων), αλλά όχι σε άλλες περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης, γεγονός που υποδηλώνει το στενοενδημικό του χαρακτήρα. Δεδομένων των νεότερων αυτών στοιχείων κρίνεται σκόπιμο να τοποθετηθεί στα ευάλωτα είδη και όχι στα ανεπαρκώς γνωστά στα οποία κατετάσσετο μέχρι τώρα.
----------
Στενοενδημικό Κρήτης
Το είδος φαίνεται να έχει αραιούς πληθυσμούς και να προτιμά ορεινά ενδιαιτήματα. Είναι άγνωστο το ανώτατο υψόμετρο στο οποίο μπορεί να φτάσει.
Στη Δυτική Κρήτη έχει βρεθεί σε συνολικά επτά τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων είσοδοι σπηλαίων (Τοπόλια, Μεσκλά, Τζανή σπήλιος), σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (Ομαλός, Βρύσες) και άλλα μικρά χωριά της ορεινής ζώνης.
Δεν έχει βρεθεί ποτέ στους άλλους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Το είδος σκάβει λαγούμια κάτω από το έδαφος όπου περνά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Απαντά κυρίως σε ασβεστολιθικά υποστρώματα. Ενδιαιτήματα στα οποία έχει βρεθεί είναι τα υπαλπικά λιβάδια με ξέφωτα (3.4.2 [1] και 3.4.3-1[1]) και τα φρύγανα (2.1[1]), αλλά δεν αποκλείεται και η παρουσία του σε πρινώνες (2.3[9]) και γενικά χέρσες εκτάσεις (3.4.5[9]).
Περιορισμός φυσικού περιβάλλοντος από γεωργικές δραστηριότες (1.1) και κτηνοτροφία (1.1.4), οικοτουρισμός και ανάπτυξη υποδομών (1.4).
Αναφέρεται από περιοχή NATURA (GR4340014) και μέχρι σήμερα ανήκε στα ανεπαρκώς γνωστά είδη (DD) της IUCN.
----------
Bosmans, R. and M. Chatzaki (2005). A catalogue of the spiders of Greece. A critical review of all spider species cited from Greece with their localities. Arachnological contributions Nieuwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 20(2), 1- 123.
Arthur Decae - προσωπική επικοινωνία.
2. Θαμνώνες
2.1. Φρύγανα = 1
2.3. Αείφυλλα – Σκληρόφυλλα (Πρινώνες) = 9
3. Λιβάδια
3.4.2. Υπαλπικά και αλπικά λιβάδια = 1
3.4.3. Φυσικά ξέφωτα = 1
3.4.5. Χέρσα εδάφη = 9