ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
----------
Ενδημικό Κρήτης.
Το είδος έχει αναφερθεί μόνο από δύο τοποθεσίες της Κρήτης, στην περιοχή της Κνωσσού Ηρακλείου και στην Κριτσά Λασιθίου. Και οι δύο περιοχές δέχονται επιδράσεις ανθρώπινης δραστηριότητας (έντονη τουριστική αξιοποίηση και βόσκηση) και επομένως το φυσικό τοπίο υποβαθμίζεται συνεχώς. Τα στοιχεία παρουσίας και το επίπεδο μελέτης του είδους δεν επαρκούν για να ενταχθεί σε μια από τις κατηγορίες κινδύνου.
Το είδος έχει περιγραφεί βάσει θηλυκών ατόμων μόνο. Αρσενικά άτομα δεν είναι ακόμα γνωστά. Δυσκολίες στην ανεύρεση και των δύο φύλων λόγω διαφορών συμπεριφοράς και χρονικής παρουσίας μεταξύ θηλυκών και αρσενικών ατόμων (βλ. Οικολογικά χαρακτηριστικά) και συμπάτρια παρουσία με συγγενικά είδη.
(Στενο?)-Ενδημικό Κρήτης.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος των πληθυσμών του είδους. Δεν αποκλείεται η παρουσία του και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Το είδος ζει σε λαγούμια κάτω από το έδαφος. Έχει βρεθεί σε αργιλώδη εδάφη σε παρυφές δρόμων και χειμάρων. Τα θηλυκά άτομα ζουν πάντα κρυμμένα μέσα στα λαγούμια τους και είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να συλλεχθούν. Αντίθετα τα αρσενικά άτομα είναι κινητικά στο έδαφος όταν βρίσκονται σε περίοδο αναζήτησης συντρόφου και πιθανώς νυχτόβια. Για το λόγο αυτό απαιτείται διαφορετική μέθοδος για τη σύλληψή τους (παγίδες εδάφους). Η περίοδος δραστηριότητας των αρσενικών είναι μικρή και ο χρόνος ζωής τους περιορισμένος, σε σχέση με των θηλυκών που ζουν μερικά χρόνια.
Περιορισμός και υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος.
----------
----------
DECAE, A. E. (1995). Two new trapdoor spider species in the genus Nemesia Audouin, 1826 and the first report of this genus from Greece (Araneae, Mygalomorphae, Nemesiidae). Deinsia 2: 1-8.
9. Τεχνητά – Χερσαία
9.5. Αστικές περιοχές και πάρκα = 9
10. Τεχνητά - υδρόβια
10.5. Ανασκαφές (ανοιχτές) = 9