Aenictus rhodiensis

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ

1α. Επιστημονικό όνομα: 
Aenictus rhodiensis Menozzi, 1936
1β. Συνώνυμα: 

----------

1γ. Ελληνικό κοινό όνομα: 
-----------
1δ. Αγγλικό κοινό όνομα: 
-----------
2α. Τάξη: 
Υμενόπτερα
2β. Οικογένεια: 
Formicidae
3i. Εξάπλωση: 

Στην Ελλάδα έχει αναφερθεί μόνο στη Ρόδο. Έχει επίσης αναφερθεί η παρουσία του και στην περιοχή των Αδάνων της Τουρκίας.

3α. Κατηγορία κινδύνου: 
Ανεπαρκώς Γνωστά (DD)
3β. Κριτήρια: 
-----------
4. Αιτιολόγηση της αξιολόγησης: 

Αν και είναι το μοναδικό είδος της υποοικογένειας Aenictinae της Ευρώπης, δεν έχει μελετηθεί η τόσο η πληθυσμιακή κατάσταση όσο και η γεωγραφική του εξάπλωση. Η πρώτη αναφορά σε επιστημονικό κείμενο ήταν αυτή του Menozzi το 1936 όπου περιγράφει το είδος από την τοποθεσία Κατταβιά της Ρόδου. Συνεπώς, και σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN, το είδος είχε επίσημα εξαφανισθεί αφού είχαν παρέλθει 50 χρόνια χωρίς επίσημη επιστημονική αναφορά. Το είδος επανεντοπίστηκε από τους αξιολογητές στην Λίνδο της Ρόδου το 2003. Υπάρχουν 14 άτομα που έχουν συλλεχθεί από το πεδίο (από την περιοχή της Λίνδου) και διατηρούνται στο Εργαστήριο Ασπόνδυλων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διατηρούνται σε αλκοόλη 95%. Το 2004, ο καθ. Κος Aktaç του Πανεπιστημίου Ανατολικής Θράκης εξέδωσε μία εργασία όπου αναφέρει πως εντοπίστηκαν άτομα του είδους στα Άδανα της Τουρκίας (περ. 600 χλμ σε ευθεία από τη Ρόδο)˙ πληροφορία που εξετάζεται. Επίσης ελέγχεται η αναφορά του είδους σε κατάλογο του Kugler το 1988. Το είδος παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο αφού ποτέ δεν έχουν περιγραφεί αρσενικά και θηλυκά άτομα και πιθανές συνωνυμίες με άλλα ασιατικά και αφρικανικά είδη να οδηγούν σε παρερμηνεύσεις.

5. Λόγοι αλλαγής από προηγούμενη αξιολόγηση: 
6. Πληθυσμιακές τάσεις: 
7. Ημερομηνία αξιολόγησης: 
11/11/2008
8α. Αξιολογητές: 
Γεωργιάδης Χρήστος, Λεγάκις Αναστάσιος
8β. Ελεγκτές: 
-----------
9. Αιτιολόγηση - 9α. Ταξινόμηση: 

Το είδος κατά ορισμένους ερευνητές ανήκει στην υποοικογένεια Aenictinae και κατά άλλους στην υποοικογένεια Dorylinae. Η διαφοροποίηση έγινε το 1990 σύμφωνα με τον Bolton.

9β. Γεωγραφική εξάπλωση: 

Το είδος ενδημεί στη Ρόδο. Σημεία όπου έχουν συλλεχθεί άτομα είναι η Κατταβιά (1936) και η Λίνδος (2003).

9γ. Πληθυσμός: 

Άγνωστο μέγεθος πληθυσμού. 

9δi. Ενδιαίτημα και οικολογία (κείμενο): 

Μικρές, υπόγειες, μετακινούμενες αποικίες από λίγα άτομα (συν. <500). Η βασίλισσα είναι με εξαιρετικά αναπτυγμένη κοιλιά και είναι αδύνατο να μετακινηθεί μόνη της. Συνεπώς μετακινείται από εργάτριες (πιθανότατα τη νύχτα) μαζί με όλη την αποικία από σημείο σε σημείο και δημιουργούν νέο προσωρινό καταφύγιο (bivouac). Είναι τυφλά, παμφάγα μυρμήγκια, με κιτρινωπό έως ανοιχτό καφέ χρώμα.

9εi. Απειλές (κείμενο): 

----------

9στ. Kαθεστώς προστασίας: 

-----------

9ζ. Χρήση: 

---------

10. Βιβλιογραφία: 

Aktaç N, Radchenko A.G, Kiran K., 2004. On the taxonomy of the west palaearctic Aenictinae ants (Hymenoptera:Formicidae). Annales Zoologici (Warszawa), 54(2): 361-364.

Bolton, B., 1990. Army ants reassessed: the phylogeny and classification of the doryline section. Journal of the Natural History, 24: 1339–1364.

Kugler, J., 1988. The zoogeography of Israel. 9. The zoogeography of social insects of Israel and Sinai. Monographiae Biologicae, 62: 251–275.

Menozzi, C., 1936. Nuovi contributi alla conoscenza della fauna delle isole italiane dell’ Egeo. 6. Formicidae. Bollettino del Laboratorio di Zoologia Generale e Agraria della Reale Scuola Superiore d‘Agricoltura, 29: 262–311.


Γεωργιάδης, Χ & Λεγάκις, Α., 2004. Δείγματα είδους. Εργαστήριο Μελέτης Ασπονδύλων, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 

A. Ενδιαίτημα (Βαθμολογία: 1 = κύριο ενδιαίτημα, 2 = δευτερογενές ενδιαίτημα, 9 = πιθανά κατάλληλο ενδιαίτημα): 

1. Δάση

1.4. Εύκρατα Δάση = 9

1.4.3. Ψυχρόβια Κωνοφόρα (ελάτη, μαύρη πεύκη κλπ) = 2

2. Θαμνώνες = 9

3. Λιβάδια = 9

9. Τεχνητά – Χερσαία 

9.1. Καλλιέργειες (δημητριακά, ορυζώνες, κλπ) = 1

9.3. Φυτείες = 9

Mon, 2019-01-21 13:05 -- Anna
Scratchpads developed and conceived by (alphabetical): Ed Baker, Katherine Bouton Alice Heaton Dimitris Koureas, Laurence Livermore, Dave Roberts, Simon Rycroft, Ben Scott, Vince Smith