Aphanius almiriensis
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
Aphanius fasciatus (Valenciennes, 1821)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Το είδος είναι ενδημικό της Α. Πελοποννήσου και έχει βρεθεί μόνο στην πηγή Κοκόση στην αμμουδιά της Αλμυρής Κορινθίας (Σαρωνικός) κοντά στα λουτρά Ελένης και στη λιμνοθάλασσα Μελιγού της παραλίας Άστρους Κυνουρίας.
Tο είδος αξιολογείται ως Κρισίμως Κινδυνεύον (CR) από τους Kottelat & Freyhof (2007) διότι ανακαλύφθηκε το 1997 και από το 2003 δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στην Αλμυρή, ενώ η πηγή Μελιγού έχει μετατραπεί σε περιοχή λουτρών. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το είδος επιβιώνει στη γειτονική λιμνοθάλασσα (παρατηρήσεις του 2004).
-----------
Το είδος είναι ενδημικό στις πηγές Αλμυρής Κορινθίας και Μελιγού Άστρους Κυνουρίας.
Το είδος πρέπει να χαρακτηριστεί ως σπάνιο.
Το βασικό ενδιαίτημα του είδους είναι υφάλμυρες πηγές ως 23‰ αλατότητα. Ύδατα καθαρά αλλά στάσιμα ή με ελαφρά ροή και μικρό βάθος με υδρόβια βλάστηση, στην οποία το είδος αναζητά την τροφή του ή κρύβεται. Η διατροφή του συνίσταται από διάφορα ασπόνδυλα.
Αλλοίωση του ενδιαιτήματός του (δημόσια έργα, ρύπανση, αποξηράνσεις).
Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας των Οικοτόπων και στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης (Aphanius fasciatus).
Το τάξον δεν χρησιμοποιείται τοπικά, εθνικά ή διεθνώς.
Kottelat, M., R. Barbieri & M.Th. Stoumboudi. 2007. Aphanius almiriensis, a new species of toothcarp from Greece (Teleostei: Cyprinodontidae). Revue Suisse de Zoologie, 114(1): 13-31.
Kottelat, M. & J. Freyhof. 2007. Handbook of European freshwater fishes. Edition by M. Kottelat, Cornol, Switzerland and J. Freyhof, Berlin Germany. 646 p.
4. Υγρότοποι (εσωτερικοί)
4.4. Τυρφώνες, Έλη, Βάλτοι, κλπ = 1
4.9. Πηγές = 1
4.13. Μόνιμα εσωτερικά δελταϊκά συστήματα = 2
8. Ακτές
8.7. Παράκτιες λιμνοθάλασσες γλυκού νερού και λιμνοθάλασσες γλυκού νερού σε δέλτα = 1
10. Τεχνητά - υδρόβια
10.7. Αρδευόμενες εκτάσεις [περιλαμβάνει αρδευτικά κανάλια και ορυζώνες] = 9
10.9. Εγκιβωτισμοί και Αποστραγγιστικά κανάλια, τάφροι = 9